Hoe behandel je luieruitslag?
Hoewel luieruitslag zich al in de eerste levensweek kan ontwikkelen, komt luieruitslag het meest voor als je kindje tussen de 9 en 12 maanden oud is.
Het ontstaan van luieruitslag zit enerzijds in de verandering van de urine en de ontlasting doordat de darmen zich steeds moeten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. De urine heeft een lage pH waarde en is zuur en de ontlasting heeft een hoge pH waarde en is basisch en beiden zijn ‘slecht’ voor de huid. Ze hebben een negatieve invloed op de natuurlijke beschermlaag van de huid. Dat begint dus al zodra de eerste ontlasting en urine met de huid in aanraking komt.
Anderzijds is de conditie van de huid mede bepalend voor het ontstaan van luieruitslag. Hoe zwakker de huid, hoe sneller er luieruitslag zal ontstaan. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de verzorging van de huid. Bij wijze van spreken vanaf de eerste luier en bij alle luiers die daarna volgen. En als iemand zegt dat het niet nodig is omdat je dan de huid lui maakt, dan zeg je maar dat jij een goede verzorging van de huid wel belangrijk vindt en daarvoor de juiste producten gebruikt.
Lees verder voor meer tips en adviezen.
Optimale hygiëne & regelmatige luierverschoningen
Wellicht een open deur, maar het is nu eenmaal erg belangrijk om voor optimale hygiëne en regelmatige luierverschoningen te zorgen. Een natte of volle luier heeft namelijk direct een negatieve invloed op de huid. Een natte of volle luier maakt de huid week, zacht en kwetsbaar. En als dan de ontlasting zodanig ‘scherp’ is vanwege het omschakelen naar andere voeding, het doorkomen van een tandje of een combinatie daarvan, of als gevolg van tijdelijk verminderde weerstand, dan is een geïrriteerde huid, dus luieruitslag, snel het resultaat. En dat doet pijn!
Allergenen zijn niet de oorzaak
Je hoort wel eens zeggen dat een kindje luieruitslag heeft gekregen van een product, omdat hij/zij daar “allergisch” voor was. Allergische reacties zijn bijna nooit de oorzaak van het ontstaan van luieruitslag. Vaak voorkomende allergenen, stoffen die een allergie kunnen veroorzaken, zijn geurstoffen (parfums), maar ook componenten van de luier en reinigingsdoekjes. Maar er zijn ook crèmes die grondstoffen/ingrediënten bevatten waar allergenen in zitten.
Een allergische reacties herken je aan een meestal duidelijk afgebakende zone van roodheid met oppervlakkige blaasjes en erosies. Als er bij uitslag door een arts gedacht wordt aan een allergische huidreactie, dan kan zij/hij een huidtest (patch test) laten uitvoeren om de ‘verdachte’ stof te identificeren. Dit is echter zeer zelden nodig. Zo’n reactie gaat meestal snel weg als er gestopt wordt met het desbetreffende product.
Als de huid reageert op een product, omdat bijvoorbeeld de doorbloeding gestimuleerd wordt waardoor de huid rood wordt, of de werking van een ingrediënt een reactie aanzet, dan is dat geen allergische reactie.
Omgaan met luieruitslag
“De beste manier om met luieruitslag om te gaan, is door te proberen het te voorkomen.” Soms gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Onze huid is ontworpen als een beschermende barrière om onze onderliggende weefsels te beschermen tegen externe stressoren, stoffen die als het ware de huid ‘aanvallen’. De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenste bovenste laag is de hoornlaag of het stratum corneum, een verhoornde laag die in feite een verzameling opgedroogde (dode) cellen is die geen cytoplasma meer bevatten. Deze hoornlaag beschermt het lichaam tegen uitdroging en vormt een effectieve barrière tegen veel stoffen.
Wanneer deze laag wordt verstoord, ontstaat er een probleem. Het is dus belangrijk om de hoornlaag ‘gezond’ te houden.
Maar elke plas- en poep beurt die tegen de huid blijft zitten tast de barrière aan, waardoor deze steeds zwakker wordt. Dus wat kun je doen?
Deze eenvoudige stappen helpen:
- Begin zo vroeg mogelijk, liefst enkele weken na de geboorte, met het dagelijks verzorgen van de huid van de babybillen. Dus niet alleen bij elke luierverschoning de huid reinigen, maar ook direct beginnen met een goede verzorging van de huid.
- Een hydraterende en voedende crème met een kleine hoeveelheid zinkoxide is de juiste keuze als preventieve verzorging (zoals ons product Buttiezzz Daily.) Hier mag al enkele weken na de geboorte mee gestart worden, zelfs als er niets te zien is. Het helpt de huid.
- Gebruik luiers die bij je baby passen. De samenstelling van een luier, de stoffen die daar in verwerkt zitten, kunnen namelijk een reactie op de baby huid geven. Wasbare luiers zijn weer steeds populairder aan het worden (happynaps). Het is een keuze, maar er komen dan geen chemische stoffen op de huid van je baby (let wel weer op het wasmiddel dat je gebruikt om deze luiers te wassen). Het gebruik van wasbare luiers schijnt ook beter voor het milieu te zijn en uiteindelijk ook voor je portemonnee.
- Verschoon natte of vuile luiers zo snel mogelijk. Laat je baby’tje zo min mogelijk met een natte of vieze luier lopen. Dat maakt de huid kwetsbaar en week.
- Jonge baby’s moeten wel 10 tot 12 keer per dag verschoont worden; als ze wat ouder zijn minstens 6 tot 8 keer per dag.
- Maak de billen zachtjes maar zo grondig mogelijk schoon en veeg daarbij van voren naar achteren.
- Gebruik liefst gewoon water of neutrale babydoekjes.
- Laat de luier zo vaak en zo lang mogelijk uit zodat frisse en droge lucht de huid kan helpen drogen. Wel even opletten natuurlijk, want de kans op een ‘ongelukje’ is wel aanwezig.
- Wanneer je ziet dat de huid toch wat geïrriteerd raakt en er mogelijk luieruitslag ontstaat, is het verstandig dat er meer zinkoxide gebruikt wordt voor de extra bescherming (zoals in ons product Buttiezzz Intense). De crème van Buttiezzz Intense wordt snel en goed door de huid opgenomen, wat belangrijk is om de huid te helpen sterker te worden.
- Het is belangrijk om de huid te blijven verzorgen. Gebruik geen vette crème die de huid afsluit en luieruitslag en eventueel aanwezige bacteriën insluit en de huid niet laat ademen. De huid kan en zal dan ook geen verzorgende ingrediënten opnemen. Gebruik ook geen product dat de huid kan uitdrogen, zoals zinkoxide crèmes met een onnodig hoog zinkoxide gehalte. En gebruik zeker geen maizena, want dat veroorzaakt een bron van bacteriën.
- Wanneer luieruitslag verdwenen is kan weer overgegaan worden naar de dagelijkse huidverzorging (met ons product Buttiezzz Daily).
Wij sprayen onze crèmes!
Naast onze focus op huidverzorging, sprayen we al onze crèmes om zo hygiënisch mogelijk te zijn. Buttiezzz Daily & Buttiezzz Intense zitten in een handige & hygiënische pompverstuiver! (Dus geen spuitbus met gas of lucht.)
De unieke verstuiver op elke spray flacon sprayt een perfect gedoseerde dunne en verzorgende laag crème die je direct op de huid kunt sprayen. Je hoeft de crème vervolgens niet uit te smeren of in te wrijven.
De spray flacon is met één hand te gebruiken en dat is natuurlijk ook heel handig! Uitsmeren en inwrijven mag natuurlijk wel… (want lekker smeren en vertroetelen is natuurlijk wel heel erg fijn) maar het hoeft niet.
En dat sprayen is nu juist bij heftige en pijnlijke luieruitslag of bij een schrale en gevoelige huid heel fijn voor je kleintje. Je kunt de zeer gevoelige huid optimale verzorging bieden zonder de huid extra te irriteren en te belasten. En je draagt ook geen bacteriën over van je handen op de geïrriteerde billetjes.
Omdat de crème geen vet bevat, maar juist geabsorbeerd wordt door de huid, kan het zijn dat je kindje hierop reageert, zeker als de huid schraal en dus eigenlijk kapot is. De huid kan door intensievere doorbloeding en hydratatie ook rood worden. Beiden zijn een logische reactie en een teken dat de huid kapot is en zo snel mogelijk moet herstellen. Dus je kindje kan hierop de eerste paar keer reageren, maar dat is beter dan langdurig luieruitslag blijven houden.
Dus ga vooral door met deze verzorging, ook al is dit misschien niet fijn om te doen, maar het zal de huid helpen om snel te herstellen. Het snelle herstel en sterk maken van de huid is belangrijk en is beter dan het ‘probleem’ wegstoppen onder een laag vette crème. Daar los je het probleem namelijk niet mee op.
Zodra de huid weer gekalmeerd is mag je inwrijven en knuffelen naar hartenlust!
Door Buttiezzz Daily & Buttiezzz Intense zo vroeg mogelijk te gaan gebruiken, ligt je belangrijkste focus op huidverzorging en ten tweede op bescherming tegen de luierinhoud. Het is een speciaal concept. Op die manier houd je de huid in goede conditie, je beschermt tegen de luierinhoud, kun je de luieruitslag onder controle houden en mogelijk wel voorkomen. Samen met het zo snel mogelijk verwisselen van een natte en vieze luier, is het op tijd starten met het verzorgen van de huid het belangrijkste.
Hopelijk blijft jouw baby’tje dan vrij van luieruitslag.
Mutsch luv from us en tot de volgende blog,
♥ BillyBob & Pebbels
Producten in de spotlight
- Buttiezzz Babybillen sprays
- Breathiezzz; gewoon lekker vrij kunnen ademen
- Poxiezzz – kalmeert & verzorgt de huid (ook wanneer je last hebt van de eikenprocessierups)
- Bodiezzz – zo lekker na het badderen
Quick links naar alle blogs over luieruitslag
- Wanneer mag/kun je beginnen met babybillen verzorging?
- Babybillen actieplan
- Wat is luieruitslag?
- Moet ik naar de dokter met luieruitslag?
- Hoe behandel ik luieruitslag?
- Bij elke luier verschoning een verzorgende billencrème gebruiken?!
- Luieruitslag? Welke producten gebruik je & wanneer?
- Huilt je baby bij de verzorging van luieruitslag?
Quick links naar alle blogs over lichaamsverzorging
- Sluit de huid niet af – gebruik Bodiezzz voor baby en mama
- Huidverzorging en billen verzorging op vakantie voor baby en peuter
- Waarom aparte hand, voet en body verzorging voor baby & peuter?
- Waarom staat er een houdbaarheidsdatum op (onze cosmetische) producten?
- Een perfect gedoseerd laagje crème? Wat is en betekent dat eigenlijk?
Quick links naar alle blogs met product vragen
De beste zorg bij luieruitslag – handig & fijn!
Hier zijn wij heel trots op!
Geef een reactie