Moet ik naar de dokter met luieruitslag?

Dit is altijd een lastige vraag; moet ik naar de dokter?

Als je zelf van mening bent dat er een dokter naar moet kijken en je daar gerustgesteld door wordt, dan moet je naar de dokter gaan. Want de onzekerheid is niet fijn voor jou, maar ook niet voor je kindje.

Luieruitslag is geen ziekte, dus in principe is het bij luieruitslag niet nodig dat er een dokter naar kijkt. Omdat luieruitslag zo vaak voorkomt en je er zelf veel aan kunt doen, is een bezoek aan de dokter overbodig. Maar…. er zijn ook andere vormen van uitslag die voor kunnen komen, zoals luiereczeem, een schimmelinfectie, psoriasis of schurft. Deze vormen van huiduitslag zijn erger dan luieruitslag, zeker wanneer ze tegelijk aanwezig zijn met luieruitslag. Het is aan te raden om een dokter te bellen als een baby zware symptomen vertoont zonder te weten wat voor soort huiduitslag het is.

Verschillende niveaus van luieruitslag

Luieruitslag kan op verschillende niveaus worden ‘gemarkeerd’; licht, mild, mild tot matig, matig en ernstig. Elk niveau heeft zijn eigen kenmerken en uiterlijk. Elk luieruitslagniveau komt ook met zijn eigen (pijn) gerelateerde problemen. Elke baby creëert zo zijn eigen specifieke uitslag met bijbehorende gevoeligheid. Houd er rekening mee dat in een ‘lichte’ situatie, wanneer de huid intact lijkt, de huid toch enigszins beschadigd kan zijn. Het gebruik van een product kan dan een (huid) reactie geven.

Als een luieruitslag zich in een ernstige vorm laat zien, dan zijn er blaren, een kapotte huid en is je kleintje erg onrustig en heeft erg veel pijn. Dan is het heel verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Dus een antwoord op deze vraag is; wanneer jij het gevoel hebt dat je naar de huisarts moet, dan moet je dit doen. Het gaat tenslotte om een klein kindje. Het is altijd goed om de mening en het advies van een huisarts te krijgen. Beter een keer te veel of voor niks, dan te laat.

Voor ‘reguliere’ luieruitslag kun je zelf veel ondernemen om het voor je kindje zo aangenaam mogelijk te maken.

Zie ook de blogs:

Mutsch luv from us en tot de volgende blog,
BillyBob & Pebbels

Onze gratis kleurplaten. Je kunt ze hier direct downloaden.
Pak ze mee want ze zijn super leuk voor vanmiddag.

De beste zorg bij luieruitslag – handig & fijn!

Hier zijn wij heel trots op!