Nee! Van een baby billen crème krijgt je baby geen luieruitslag!

Ik zie wel eens de opmerking voorbij komen dat je beter niks op de huid kunt smeren als je een luier verschoont, of erger nog, dat je juist luieruitslag krijgt van “al die producten”.

Voordat ik wat dieper op deze opmerking in ga, wil ik het laatste deel van die opmerking al direct uit de wereld helpen. Je krijgt geen luieruitslag van een baby billen crème! Dan zou je ook luieruitslag krijgen als je zo’n product op je onderarm smeert… De grootste flauwekul dus. Een crème zelf veroorzaakt geen luieruitslag.

Het is wel mogelijk dat je een huidreactie krijgt als de huid al kapot is (dat kun je namelijk niet altijd zien) en/of er te lang gewacht is om de huid te verzorgen. De huid wordt dan meestal rood en kan prikken alsof je een schaaf wondje hebt en daar water op doet.

Een allergische reactie komt erg weinig voor, maar in die situatie reageert je huid op een van de ingrediënten in de crème waar je dan niet tegen kunt. Dan zie je dat na enkele dagen gebruik, maar ook dat is geen luieruitslag.

Wel of geen billen crème gebruiken?

De keuze om wel of geen baby billen crème te gebruiken is vaak lastig te duiden. Is het omdat men niet goed op de hoogte is van het probleem en/of een product, of is het vanuit een overtuiging, of heeft men zich iets aan laten praten.

Men vindt dan dat de huid best in staat is om ‘zelf’ sterk genoeg te blijven en dat producten niks bijdragen.

In de basis is dat een prima gedachte, maar de huid ondervindt toch wel last van de invloed van de constante stroom van urine en ontlasting. Het gedisciplineerd wisselen van vieze luiers, de huid goed schoon maken en droog houden, eventueel wasbare luiers gebruiken en de huid reinigen met alleen water, zijn handelingen die daar bij horen. Met die extra aandacht en een beetje geluk kun je dan luieruitslag mogelijk onder controle houden.

Maar zoals ik al eens in een eerdere blog heb geschreven komt de uiteindelijke irritatie van binnenuit, als reactie op veranderingen in het kleine baby lijfje. En ja, de invloed van de scherpe urine en ontlasting op de huid werkt daar niet positief aan mee. Dus hygiëne en goede verzorging helpen dan, zonder meer.

Maar er is helaas ook wel eens de opvatting dat alle producten slecht zijn. En dat is niet waar, al bepaald de samenstelling van een product wel de functie en wat een product kan bijdragen.

Alleen beschermen

De meeste producten die te koop zijn, zijn er om de inhoud van de luier bij de huid weg te houden. Dat is dan onder het mom van het beschermen van de huid.

Dit zijn vaak vette zalven, pasta’s of crèmes die als een barrière fungeren tussen de urine en ontlasting en de huid. Deze producten bevatten petrolatum (vaseline), paraffine, dimethicone of een ander vet ingrediënt. Deze ingrediënten leggen een vette laag op de huid; ze smeren als het ware de huid dicht, zodat er niks doorheen kan. Bij elke luierwisseling worden de billen schoon gemaakt en wordt getracht deze vette laag te verwijderen. Voor het oog misschien mogelijk, maar vaak is er niet alles af en dan wordt de volgende laag er al weer bovenop aangebracht.

Deze zalven/pasta’s voldoen meestal wel waar ze voor gebruikt worden, puur blokkeren. Dat is ook niet zo moeilijk, want alleen een vette laag aanleggen is voor blokkeren eigenlijk al voldoende.

Het is dus goed om te weten dat door een vette laag de huid wordt afgesloten. Er kan niks in, maar ook niks uit. Eventueel aanwezige bacteriën, schimmels of andere huidproblemen op de huid worden afgedekt en kunnen de vette laag niet verlaten. Een vette laag blokkeert ook de toegang tot de huid van huidverzorgende ingrediënten in een crème, die kunnen dan de huid niet bereiken en hebben in een vette crème dan ook geen nut.

Door het continue of regelmatig dicht smeren van de huid wordt de huid na enige tijd week en kwetsbaar.

Alleen verzorgen

Er zijn ook producten te koop die de huid alleen verzorgen. Daar zitten geen vette ingrediënten in, maar alleen voedende ingrediënten die de huid ondersteunen en in conditie houden. Daarvan is het principe dat een ‘gezonde’ huid sterk en weerbaar genoeg is om de invloed van urine en poep te weerstaan. Zo’n product, samen met een consequent verschoningsregiem, kan goed werken.

Hoe komt het ook al weer?

Telkens als urine en ontlasting met de huid in aanraking komt en daar enige tijd tegenaan blijft zitten, dan tast dit de natuurlijke beschermlaag van de huid aan. Elke keer weer, dus de huid wordt telkens een beetje meer kwetsbaar.

Dat gecombineerd met een verminderde weerstand, de veranderende darmfunctie door het wisselende voedingspatroon of het doorkomen van tandjes, maakt het erg zwaar voor de huid van de billen en dan liggen rode billen en luieruitslag op de loer.

Het is gewoon lastig

De perfecte luierdiscipline bestaat in de praktijk eigenlijk niet. Ook hoor je nooit iemand eerlijk zeggen dat hun kindje veel te lang met een vieze luier heeft rondgelopen. En net die ene luier kan wel eens de druppel zijn geweest.

Je kunt zeggen en aannemen dat je altijd op tijd de luier verschoont en de huid perfect schoonmaakt, maar toch is er contact geweest tussen de urine en ontlasting en de huid, soms kort en soms (te) lang en dan moet de huid weer herstellen. De volgende ‘lading’ is alweer onderweg en de luier dekt de huid ook nog eens af.

Deze situatie overkomt iedereen en daar kun je gewoon niks aan doen.

Je kunt er dus voor kiezen om niets te gebruiken, maar toch moet de huid herstellen.

Waarom niet?

Wat mij betreft moet je de huid helpen en ondersteunen in zijn beschermfunctie. Dat doe je door de huid op de juiste manier te voeden en te hydrateren en op tijd te ‘luchten’. Laat je kindje als je de kans hebt af en toe lekker in zijn/haar blote billen lopen, zodat de huid goed kan drogen. En gebruik een goede crème die de huid voedt, hydrateert en voldoende beschermt tegen de luierinhoud, dus verzorgen én beschermen in een product. Dan besteed je de juiste aandacht aan de huid en ben je bij elke luier wisseling de huid aan het verzorgen en maakt de huid weerbaar.

En waarom zou je de huid niet op die manier ondersteunen? Heb jij daar een goede reden voor?

Als de huid al kapot is en je daar niks aan gedaan hebt, dan kan de huid bij het eerste gebruik van zo’n voedende en hydraterende crème wel eens reageren. Op zich is dat een goed teken omdat de huid de goede ingrediënten absorbeert en het herstel proces wordt geactiveerd. Je kindje heeft daar in het begin last van, omdat de huid hetzelfde reageert als bij een geschaafde huid waar je water op doet. Maar omdat het herstelproces is geactiveerd zal de huid na enkele dagen zichtbaar herstellen.

En dat is naar mijn mening beter dan de huid dichtsmeren en niets doen aan het herstel.

Omdat elk kindje anders is en dus anders reageert op eten, de bijkomende aanpassingen van de darmpjes, het doorkomen van tandjes, maar ook op producten, is er niet één eenduidige aanpak van luieruitslag die voor elk kindje hetzelfde is. Probeer daarom als ouder wat het beste bij jouw kindje past. En dat samen met een beetje geluk, dan ben je goed bezig.

Buttiezzz Baby billen sprays

De formuleringen van de Buttiezzz Baby Billen sprays op basis van water en olie, bevatten geen vettige stoffen en sluiten de huid niet af. De crèmes maar zijn juist licht, luchtig en ‘open’.

De huid absorbeert de crème die de huid voedt en 24 uur hydrateert. Uiteindelijk blijft er een dun laagje zinkoxide op de huid achter die de nodige bescherming biedt. De handige sprayflacon ondersteunt optimale hygiëne en voorkomt verontreiniging van de inhoud, gewoon omdat je er niet met je vingers aan komt.

Fijn, handig & heerlijk!

Mutsch luv from us en tot de volgende blog,
BillyBob & Pebbels

Onze gratis kleurplaten. Je kunt ze hier direct downloaden.
Pak ze mee want ze zijn super leuk voor vanmiddag.

De beste zorg bij luieruitslag – handig & fijn!

Hier zijn wij heel trots op!