Wat is luieruitslag en wat kun je er aan doen?

Het kan er zo maar in een keer zijn, tussen de ene en andere luierwisseling in. Zonder dat je het in de gaten had was het waarschijnlijk al langer ‘in ontwikkeling’. Het was niet echt te zien maar de tere huid was al zodanig beschadigd, dun en week geworden, dat er maar weinig hoefde te gebeuren om de billetjes echt rood en geïrriteerd achter te laten. Balen, want luieruitslag doet pijn.

Eigenlijk is het simpelweg huiduitslag op het huidgedeelte dat bedekt is met een luier. Enkele synoniemen zijn luierdermatitis en ammoniakdermatitis (dermatitis is ontsteking van de huid).

Hoewel vaak wordt aangenomen dat luierdermatitis alleen voorkomt bij baby’s en peuters, kan elk individu dat een luier draagt (dus ook een incontinente volwassene) dermatitis oftewel luieruitslag krijgen.

Veel baby’s krijgen er een of meerdere keren mee te maken. Vooral in de leeftijd van 4 tot 15 maanden, waarbij de piek meestal ligt tussen de 9 en 12 maanden. Het ontstaan heeft vooral ook te maken met de baby zelf. Doordat de baby steeds andere voeding gaat krijgen, moeten de darmen dit ook steeds weer verwerken. De ontlasting verandert daardoor voortdurend en kan soms behoorlijk irriterend voor de huid zijn.

Je kunt het ook ruiken en als de huid dan niet sterk genoeg is, of de ontlasting zit te lang tegen de huid aan, dan wordt de huid aangetast. Er zijn nog allerlei andere veranderingen die het lichaampje moet ondergaan en onder controle moet krijgen wat uiteindelijk in de ontlasting tot uiting komt.

Oorzaak

De oorzaak van luierdermatitis dan ook vaak een combinatie van factoren, zoals:

  • tijdelijk verminderde weerstand
  • andere voeding
  • waterige stoelgang als gevolg van andere voeding
  • het doorkomen van een tandje
  • maar ook te lang contact tussen huid en ontlasting is een belangrijke oorzaak

Kortom, veel zaken waarop het lijfje, en de stofwisseling, moet reageren en waarvan het resultaat, de ontlasting, in de luier belandt.

De ontlasting bevat op dat moment zo veel huid irriterende stoffen die een sterke negatieve invloed op de huid hebben. Deze stoffen beschadigen de natuurlijke beschermlaag van de huid en als dat te vaak gebeurt, dan ligt luieruitslag op de loer. Luieruitslag ziet eruit als rode, geïrriteerde en beschadigde huid die zeer gevoelig is. Het getroffen gebied kan bleker of donkerder zijn dan de omringende huid. Luieruitslag komt dan ook, zoals de meeste huidirritaties, van binnenuit.

Producten

Producten veroorzaken geen dermatitis. Er zijn wel producten die je beter niet kunt gebruiken, omdat er ingrediënten inzitten die simpelweg niet goed zijn voor de huid en de huid kunnen beschadigen. Een product kan wel een allergische reactie (contact allergie) tot gevolg hebben of irritatie veroorzaken. Deze irritaties gaan weg als er gestopt wordt met het product.

Als de huid vanaf de buitenkant al kwetsbaar gemaakt wordt doordat de verkeerde producten gebruikt worden, dan is de kans dat een uitslag heviger is of wordt alleen maar groter.

Soms lijkt het erop dat de luieruitslag door een product veroorzaakt wordt, omdat, door het gebruik van een product, de luieruitslag ineens ‘zichtbaar’ wordt. Sommige ingrediënten kunnen de doorbloeding stimuleren waardoor de huid rood wordt. Ook kan het zijn dat er een volgende fase van de uitslag wordt ‘aangekondigd’. Dan lijkt het door het product te komen, maar dan is de huid waarschijnlijk nog gevoeliger en meer beschadigd dan in eerste instantie gedacht.

Verschillende vormen en stadia

Er zijn ook verschillende vormen en stadia. Van een zeer mild begin stadium tot zeer ernstige vorm van luieruitslag in het ‘eind stadium’ en alles wat daartussenin zit. In het begin stadium, dus als de luieruitslag zeer mild is en je het waarschijnlijk nog niet echt kunt zien, kan de huid al wel beschadigd zijn, terwijl je de indruk hebt dat er nog niks aan de hand is.

In het laatste stadium is de huid helemaal rood, super geïrriteerd, eventueel met blaren of bultjes en flinke ‘schade’. Een bezoekje aan de huisarts kan dan wel eens nodig zijn.

In bijna alle gevallen kan het aanraken van de huid of het aanbrengen van een product, zelfs water, zeer pijnlijk zijn voor de baby. Het enige wat ze in dergelijk geval kunnen doen is het op een krijsen zetten. Ze kunnen namelijk nog niet anders, maar willen laten weten dat ze pijn hebben. Niet veroorzaakt door het product, maar veroorzaakt door de luieruitslag, de kapotte huid.

Aandacht

Het is erg belangrijk om serieus aandacht te besteden aan het omgaan met luieruitslag. Daarbij spelen consequente hygiëne, het op tijd verschonen van een luier en de juiste verzorging aan de huid geven een belangrijke rol. De huid moet zo snel mogelijk weer sterk gemaakt worden. Dus niet alleen de focus op het leggen van een barrière om de luierinhoud weg te houden van de huid, want dan sluit je namelijk de huid af en dat is niet goed. Vooral de huid op de juiste manier voeden en hydrateren om de huid te helpen om weer sterk te worden.

Zie ook “Hoe behandel ik luieruitslag?”.

Hier vind je onze 2 fijne producten specifiek voor (preventieve) behandeling bij luieruitslag:

Mutsch luv from us en tot de volgende blog,
BillyBob & Pebbels

Onze gratis kleurplaten. Je kunt ze hier direct downloaden.
Pak ze mee want ze zijn super leuk voor vanmiddag.

De beste zorg bij luieruitslag – handig & fijn!

Hier zijn wij heel trots op!