Waarom staat er een houdbaarheidsdatum op (onze cosmetische) producten?

Dit keer een schrijven over cosmetica en houdbaarheid. Niet zo’n ‘sexy’ onderwerp, maar zeker niet minder belangrijk.

Cosmetische producten, houdbaarheid & cosmeticaverordening

Op cosmetische producten moet een houdbaarheid zijn aangegeven. Er zijn hiervoor 2 systemen vastgelegd in de Cosmeticaverordening, die bepalen hoe de houdbaarheid op cosmetische producten moet worden aangegeven. Je vindt dus altijd de aanduiding van één van de twee systemen op elk cosmetisch product. Voor beide systemen geldt dat 30 maanden het ‘meetpunt’ is voor welk systeem er uiteindelijk gekozen wordt.

Systeem 1

Als een product korter dan 30 maanden houdbaar is, dan staat er een zandlopertje op de verpakking gedrukt én dan moet er een houdbaarheidsdatum op de verpakking vermeld staan. Deze producten zijn tot maximaal 30 maanden na productie houdbaar.

Systeem 2

Is een product 30 maanden of langer houdbaar, dan staat er een afbeelding van een geopend potje met daarin een cijfer op de verpakking. Dat geeft aan dat het product “x” maanden houdbaar is ná opening. Het cijfer geeft het aantal maanden aan dat het product gebruikt kan worden ná opening. Dus staat er een 6 in het potje, dan is het product tot 6 maanden na opening houdbaar. Op deze producten mag óók een houdbaarheidsdatum worden vermeld.

  1. Bij systeem 1 moet het product binnen 30 maanden na productie gebruikt worden, omdat de kwaliteit daarna niet meer gegarandeerd kan worden
  2. Bij systeem 2 kun je het product gebruiken tot x maanden na opening

BillyBob & Pebbels producten

BB&P producten zijn (hoe kan het ook 🙂 ) nét even anders. Wij vermelden een datum én hebben een geopend potje op onze verpakkingen staan. Waarom? Onze spray crèmes vallen namelijk onder de cosmetica wetgeving, maar zijn in gebruik geen ‘normale of standaard’ crèmes. Onze crèmes zitten namelijk niet in een potje of tube. Onze producten zitten in een spray flacon.

Je sprayt de crème direct op de huid of in je handen. En, dat is gelijk een van de mooie onderdelen van onze spray crème: Je raakt de inhoud, de crème, helemaal nooit aan. En daarom is er geen bacteriële vervuiling!

We hebben allemaal een flinke dot bacteriën op onze handen en die bacteriën nemen we elke dag vrolijk mee in een pot of tube. Vandaar dat er in andere producten conserveermiddelen gebruikt moeten worden. Want als er in die andere producten geen conserveermiddelen zouden zitten, dan zouden ze maar heel kort gebruikt kunnen worden.

BillyBob & Pebbels producten zijn daarom écht anders!

  • Omdat wij onze crèmes sprayen
  • wordt de inhoud niet vervuild door bacteriën…
  • hoeven we geen conserveermiddelen te gebruiken…
  • én kun je onze BillyBob en Pebbels producten veel langer dan andere producten gebruiken.

Hoe vermelden wij de houdbaarheid van onze BB&P producten

We realiseren ons dat we door het vermelden van een datum én een geopend potje wat onduidelijkheid kunnen veroorzaken. Maar toen we in het begin géén datum vermeldden, kregen we hier logischerwijs vragen over. Daarom hebben we besloten om wel een datum te vermelden en dat is: 36 maanden na productie.

Omdat onze producten sowieso langer houdbaar zijn, is aan de datum af te lezen wanneer het product geproduceerd is. En dat is 3 jaar eerder dan de datum aangeeft. Dat betekent dus niet dat je onze producten niet meer kunt gebruiken. Het geeft alleen aan wanneer ze geproduceerd zijn.

In het geopende potje op de verpakking staat bij onze producten het cijfer 12, dus het is verstandig om de producten binnen 12 maanden na het opening/eerste gebruik op te maken. Houd de datum op de verpakking als richtlijn aan en gebruik een product dat ouder is dan 5 jaar na productie niet zonder het eerst getest te hebben. In de meeste gevallen ruik je ook wel aan een product of het nog ‘goed’ is of niet.

Mocht je op dat moment toch twijfelen dan is het beter om een nieuw product te gebruiken, zeker als je een gevoelige huid hebt.

Tot de volgende blog!
Christian  BillyBob & Pebbels

Onze gratis kleurplaten. Je kunt ze hier direct downloaden.
Pak ze mee want ze zijn super leuk voor vanmiddag.

De beste zorg bij luieruitslag – handig & fijn!

Hier zijn wij heel trots op!