Hoe behandel je luieruitslag?

Hoewel luieruitslag zich al in de eerste levensweek kan ontwikkelen, komt luieruitslag het meest voor als je kindje tussen de 9 en 12 maanden oud is.

De oorzaken voor het ontstaan van luieruitslag zit grotendeels in de verandering van de urine en de ontlasting doordat de darmen zich steeds moeten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. De urine heeft een lage pH waarde en is zuur en de ontlasting heeft een hoge pH waarde en is basisch.

Beiden hebben hierdoor een negatieve invloed op de huid. Dat begint dus al zodra de eerste ontlasting en urine met de huid in aanraking komt. Het is dan ook belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de verzorging van de huid.

Lees verder voor meer tips en adviezen.

Optimale hygiëne & regelmatige luierverschoningen

Wellicht een open deur, maar het is nu eenmaal erg belangrijk om voor optimale hygiëne en regelmatige luierverschoningen te zorgen. Een natte of volle luier heeft namelijk direct een negatieve invloed op de huid. Een natte of volle luier maakt de huid week, zacht en kwetsbaar. En als dan de ontlasting zodanig ‘scherp’ is vanwege het omschakelen naar andere voeding, het doorkomen van een tandje of een combinatie daarvan, of als gevolg van tijdelijk verminderde weerstand, dan is een geïrriteerde huid, dus luieruitslag, snel het resultaat. En dat doet pijn!

Allergenen

Allergische reacties zijn meestal niet de oorzaak van het ontstaan van luieruitslag. Toch zijn algemeen voorkomende allergenen (stoffen die een allergie kunnen veroorzaken), geurstoffen (parfum) maar ook componenten van de luier en doekjes. Ook zijn er crèmes die grondstoffen bevatten waar allergenen in zitten.

Een allergische reacties herken je aan een meestal duidelijk afgebakende zone van roodheid met oppervlakkige blaasjes en erosies. Als er bij uitslag door een arts gedacht wordt aan een allergische huidreactie, dan kan zij/hij een huidtest (patch test) laten uitvoeren om de ‘verdachte’ stof te identificeren. Dit is echter zeer zelden nodig.

Omgaan met luieruitslag

De beste manier om met luieruitslag om te gaan, is door te proberen het te voorkomen. Deze eenvoudige stappen helpen:

 • Begin zo vroeg mogelijk, liefst enkele weken na de geboorte, met het dagelijks verzorgen van de huid, dus ook de huid van de babybillen. Dus niet alleen bij elke luierverschoning de huid reinigen, maar ook direct beginnen met een goede verzorging van de huid.
 • Een hydraterende en voedende crème met een kleine hoeveelheid zinkoxide is de juiste keuze als preventieve verzorging (zoals ons product Buttiezzz Daily.) Hier mag al enkele weken na de geboorte mee gestart worden.
 • Gebruik luiers die bij je baby passen. De samenstelling van een luier, de stoffen die daar in verwerkt zitten, kunnen namelijk een reactie op de baby huid geven. Wasbare luiers zijn weer steeds populairder aan het worden (kaatjekatoen of nappys). Het is een keuze, maar er komen dan geen chemische stoffen op de huid van je baby (let wel weer op het wasmiddel dat je gebruikt om deze luiers te wassen). Het gebruik van wasbare luiers schijnt ook beter voor het milieu te zijn en uiteindelijk ook voor je portemonnee.
 • Verschoon natte of vuile luiers zo snel mogelijk. Laat je baby’tje zo min mogelijk met een natte of vieze luier lopen. Dat maakt de huid kwetsbaar en week.
 • Jonge baby’s moeten wel 10 tot 12 keer per dag verschoont worden; als ze wat ouder zijn minstens 6 tot 8 keer per dag.
 • Maak de billen zachtjes maar zo grondig mogelijk schoon en veeg daarbij van voren naar achteren.
 • Gebruik liefst gewoon water of neutrale babydoekjes.
 • Laat de luier zo vaak en zo lang mogelijk uit zodat frisse en droge lucht de huid kan helpen drogen. Wel even opletten natuurlijk, want de kans op een ‘ongelukje’ is wel aanwezig.
 • Wanneer je ziet dat de huid wat geïrriteerd raakt en er mogelijk luieruitslag ontstaat, is het verstandig dat er meer zinkoxide gebruikt wordt voor de extra bescherming (zoals in ons product Buttiezzz Intense). De crème van Buttiezzz Intense wordt snel en goed door de huid opgenomen, wat belangrijk is om de huid te helpen sterker te worden.
 • Het is belangrijk om de huid te blijven verzorgen. Gebruik geen vette crème die de huid afsluit en luieruitslag insluit en de huid niet laat ademen. De huid kan en zal dan ook geen verzorgende ingrediënten opnemen. Gebruik ook geen product dat de huid kan uitdrogen, zoals zinkoxide crèmes met een onnodig hoog zinkoxide gehalte. En gebruik zeker geen maizena, want dat veroorzaakt een bron van bacteriën.
 • Wanneer luieruitslag verdwenen is kan weer overgegaan worden naar de dagelijkse huidverzorging (met ons product Buttiezzz Daily).

Wij sprayen onze crèmes!

Al onze crèmes, dus ook Buttiezzz Daily & Buttiezzz Intense zijn super handig in gebruik omdat deze producten in een handige & hygiënische spray flacon zitten. Een pomp spray flacon, dus geen spuitbus.

De unieke verstuiver op elke spray flacon sprayt een perfect gedoseerde dunne en verzorgende laag crème die je direct op de huid kunt sprayen. Je hoeft de crème vervolgens niet uit te smeren of in te wrijven.

De spray flacon is met één hand te gebruiken en dat is natuurlijk ook heel handig! Uitsmeren en inwrijven mag natuurlijk wel… (want lekker smeren en vertroetelen is natuurlijk wel heel erg fijn) maar het hoeft niet.

En dat sprayen is nu juist bij heftige en pijnlijke luieruitslag of bij een schrale en gevoelige huid heel fijn voor je kleintje. Je kunt de zeer gevoelige huid optimale verzorging bieden zonder de huid extra te irriteren en te belasten. En je draagt ook geen bacteriën over van je handen op de geïrriteerde billetjes.

Omdat de crème geen vet bevat, maar juist geabsorbeerd wordt door de huid, kan het zijn dat je kindje hierop reageert, zeker als de huid schraal en dus eigenlijk kapot is. De huid kan door intensievere doorbloeding en hydratatie ook rood worden. Beiden zijn een logische reactie en een teken dat de huid kapot is en zo snel mogelijk moet herstellen. Denk maar eens aan het moment dat je een geschaafde huid had en daar water op deed, dat voelde je ook. Dus je kindje kan hierop de eerste paar keer reageren, maar dat is beter dan langdurig luieruitslag blijven houden.

Maar ga vooral door met deze verzorging, ook al is dit misschien niet fijn, maar het zal de huid helpen om snel te herstellen. Je moet zo snel mogelijk de huid herstellen en het niet wegstoppen onder een laag vette crème. Daar los je het probleem niet mee op.

Zodra de huid weer gekalmeerd is mag je inwrijven en knuffelen naar hartenlust!

Met Buttiezzz Daily & Buttiezzz Intense begin je vanaf dag één met de verzorging van de huid. Het is een speciaal concept. Op die manier houd je de huid in goede conditie, je beschermt tegen de luierinhoud, kun je de luieruitslag onder controle houden en mogelijk wel voorkomen. Samen met het zo snel mogelijk verwisselen van een natte en vieze luier, is het op tijd starten met het verzorgen van de huid het belangrijkste.

Hopelijk blijft jouw baby’tje dan vrij van luieruitslag.

Tot de volgende blog!
BillyBob & Pebbels

Gratis kleurplaten! Hier kun je ze direct downloaden!
Pak ze mee voor vanmiddag!

Klik hier voor de kleurplaten!

De beste zorg bij luieruitslag – handig & fijn!

Hier zijn wij heel trots op!