Hoe behandel ik luieruitslag?

Hoewel luieruitslag zich al in de eerste levensweek kan ontwikkelen, komt luieruitslag het meest voor als je kindje tussen de 9 en 12 maanden oud is. De oorzaken voor het ontstaan van luieruitslag zit grotendeels in de verandering van de ontlasting doordat de darmen zich steeds moeten aanpassen aan nieuwe omstandigheden.

Optimale hygiëne & regelmatige luierverschoningen

Wellicht een open deur, maar het is nu eenmaal erg belangrijk om voor optimale hygiëne en regelmatige luierverschoningen te zorgen. Een natte of volle luier heeft namelijk een behoorlijk invloed op de huid. Een natte of volle luier maakt de huid week, zacht en kwetsbaar. En als dan de ontlasting zodanig ‘scherp’ is als gevolg van tijdelijk verminderde weerstand, omschakelen naar andere voeding, het doorkomen van een tandje of een combinatie daarvan, dan is een geïrriteerde huid, dus luieruitslag, snel het resultaat. En dat doet pijn!

Allergenen

Allergische reacties zijn minder vaak de oorzaak van luieruitslag. Toch zijn algemeen voorkomende allergenen (stoffen die een allergie kunnen veroorzaken), geurstoffen (parfum) en componenten van de luier en doekjes. Allergische reacties hebben vaak duidelijk afgebakende zone van roodheid met oppervlakkige blaasjes en erosies. Als er gedacht wordt aan een allergische huidreactie, dan kan een huidtest (patch test) worden uitgevoerd om de ‘verdachte’ stof te identificeren. Dit is echter zelden nodig.

Omgaan met luieruitslag

De beste manier om met luieruitslag om te gaan, is door te proberen het te voorkomen. Deze eenvoudige stappen helpen:

 • Begin zo vroeg mogelijk met het dagelijks verzorgen van de huid. Dus niet alleen bij elke luierverschoning de huid reinigen, maar ook direct beginnen met een goede verzorging van de huid.
 • Een hydraterende en voedende crème met een kleine hoeveelheid zinkoxide is de juiste keuze als preventieve verzorging (zoals ons product Buttiezzz Daily.) Hier mag al enkele weken na de geboorte mee gestart worden.
 • Gebruik luiers die bij je baby passen. De samenstelling van een luier, de stoffen die daar in verwerkt zitten, kunnen namelijk een reactie op de baby huid geven. Wasbare luiers zijn weer steeds populairder aan het worden (kaatjekatoen of nappys). Het is een keuze, maar er komen dan geen chemische stoffen op de huid van je baby (let wel weer op het wasmiddel dat je gebruikt om deze luiers te wassen). Het gebruik van wasbare luiers schijnt ook beter voor het milieu te zijn en uiteindelijk ook voor je portemonnee.
 • Verschoon natte of vuile luiers zo snel mogelijk. Laat je baby’tje zo min mogelijk met een natte of vieze luier lopen. Dat maakt de huid kwetsbaar en week.
 • Jonge baby’s moeten wel 10 tot 12 keer per dag verschoont worden; als ze wat ouder zijn minstens 6 tot 8 keer per dag.
 • Maak de billen zachtjes maar zo grondig mogelijk schoon en veeg daarbij van voren naar achteren.
 • Gebruik liefst gewoon water of neutrale babydoekjes.
 • Laat de luier zo vaak en zo lang mogelijk uit zodat frisse en droge lucht de huid kan helpen drogen. Wel even opletten natuurlijk, want de kans op een ‘ongelukje’ is wel aanwezig.
 • Wanneer je ziet dat de huid wat geïrriteerd raakt en er mogelijk luieruitslag ontstaat, is het verstandig dat er meer zinkoxide gebruikt wordt voor de extra bescherming (zoals ons product Buttiezzz Intense). De crème van Buttiezzz Intense wordt snel en goed door de huid opgenomen, wat belangrijk is om de huid te helpen sterker te worden.
 • Het is belangrijk om de huid te blijven verzorgen. Gebruik geen standaard vette crème die de luieruitslag afsluit en de huid niet laat ademen. De huid kan en zal dan ook geen verzorgende ingrediënten opnemen. Gebruik ook geen product dat de huid kan uitdrogen, zoals zinkoxide crèmes met een onnodig hoog zinkoxide gehalte.
 • Wanneer luieruitslag verdwenen is kan weer overgegaan worden naar de dagelijkse huidverzorging (met ons product Buttiezzz Daily).

Wij sprayen onze crèmes!

Buttiezzz Daily & Buttiezzz Intense zijn super handig in gebruik want deze producten zitten in een handige & hygiënische pomp spray flacon. De unieke verstuiver op elke spray flacon sprayt een perfect gedoseerde dunne en verzorgende laag crème die je direct op de huid kunt sprayen. Je hoeft de crème vervolgens niet uit te smeren of in te wrijven.

De spray flacon is met één hand te gebruiken en dat is natuurlijk ook heel handig! Uitsmeren en inwrijven mag natuurlijk wel… (want lekker smeren en vertroetelen is natuurlijk wel heel erg fijn) maar het hoeft niet. En dat is bij heftige en pijnlijke luieruitslag en bij een schrale en gevoelige huid ook heel fijn voor je kleintje. Dan kun je in tijden van grote gevoeligheid van de huid optimale verzorging bieden zonder de huid extra te irriteren en belasten. Zodra de huid weer gekalmeerd is mag je inwrijven en knuffelen naar hartenlust!

Met Buttiezzz Daily & Buttiezzz Intense kun je de luieruitslag onder controle houden en mogelijk wel voorkomen. Het is misschien wel het belangrijkste om een natte en vieze luier zo snel mogelijk te verwisselen. Hopelijk blijft jouw baby’tje vrij van luieruitslag.

Tot de volgende blog!
BillyBob & Pebbels

Gratis kleurplaten! Hier kun je ze direct downloaden!
Pak ze mee voor vanmiddag!

Klik hier voor de kleurplaten!

De beste zorg bij luieruitslag – handig & fijn!

Hier zijn wij heel trots op!