“Mijn baby huilt bij de verschoning van de luier!” Wat moet ik doen?
In deze blog besteden we extra aandacht aan een onderwerp dat ook bij de “Veel gestelde vragen” aan de orde komt, namelijk; “waarom gaat mijn kindje huilen als ik de luier verschoon en de billetjes verzorg?”
Het gebeurt namelijk regelmatig dat je kindje plotseling gaat huilen als je de billen aan het schoon maken bent en daarna de crème op doet. Wij krijgen daar met regelmaat vragen over van moeders die dan niet weten waar het door komt. We zijn blij met die vragen, omdat het beter is om de vragen te stellen als je niet weet wat er aan de hand is. Vooral ook als je het vermoeden hebt dat het aan het product ligt. We leggen het in deze blog dan ook heel graag uit.
Luieruitslag (of beginnende luieruitslag)
Luieruitslag, of beginnende luieruitslag kun je niet altijd zien. Het kan dus zijn dat de huid er ‘normaal’ uitziet, maar dat de huid toch al wel geïrriteerd of beschadigd is, zonder dat je dat kunt opmerken. Mogelijk zijn er wat kleine rode puntjes op de billen zichtbaar, “maar nog geen uitslag”. De huid is dan toch al zodanig beschadigd dat het al pijnlijk kan zijn voor je kindje.
De urine, met een lage pH waarde en is zuur en de poep, met een hoge pH waarde is basisch. Ze hebben beide een slechte invloed op de huid omdat ze de natuurlijke beschermlaag van de huid aantasten. Maar beiden komen (logisch) continue in de luier terecht, zitten tegen de huid aan en hebben veel invloed op de kwaliteit van de huid, waardoor de huid van en rondom de billen geïrriteerd raakt en zijn natuurlijke bescherming verliest.
Er zijn bepaalde periodes waarin de samenstelling van de urine en poep zodanig is dat deze op dat moment een hevige irritatie kunnen veroorzaken. Denk dan aan de verandering in het eetpatroon of het doorkomen van tandjes. Op zulke momenten worden de darmen zodanig gestimuleerd, waardoor de ontlasting verandert en erg ‘scherp’ is. En als deze ontlasting dan ook nog eens (te) lang in aanraking blijft met de huid, dus tegen de huid aan zit in de luier, kan dit luieruitslag tot gevolg hebben.
Daarom is het erg belangrijk om een volle/vieze luier zo snel mogelijk te vervangen voor een schone luier en de huid goed schoon en droog te maken en daarna te verzorgen met het juiste product. Je kindje even met de blote billen rond laten kruipen of lopen om de huid goed te laten drogen, is lekker en goed voor de huid. Er wel even bij blijven natuurlijk, want tja… een ‘ongelukje’ is zo gebeurd.…
We hebben het al eens eerder uitgelegd, maar luieruitslag kent verschillende stadia; beginnend, licht, mild, mild tot matig en matig tot ernstig. Er is dus niet maar één luieruitslag. In de beginnende en het lichte stadium is de huid mogelijk al wel beschadigd, maar ziet de huid er waarschijnlijk nog ‘normaal’ uit. Er valt dus eigenlijk niks op. Misschien een beetje rood, maar dat is alles wat je kunt zien. In de stadia daarna is de luieruitslag wel degelijk zichtbaar.
In het ernstige stadium, wanneer de huid flink kapot en ‘vuurrood’ is, is het zeker verstandig om naar de huisarts te gaan om die er even naar te laten kijken.
Als je een huid stimulerende of huid ondersteunende billen crème gebruikt, die door de huid geabsorbeerd wordt, zoals bijvoorbeeld onze Buttiezzz Daily of Buttiezzz Intense, dan kan het zijn dat de huid hierop reageert, wanneer de huid beschadigt is. Dat is goed want de huid absorbeert de crème, wat belangrijk is voor het herstel van de huid. De huid wordt gehydrateerd en de doorbloeding wordt gestimuleerd. Dit kan je kindje voelen, omdat een geïrriteerde huid zo gevoelig is dat zelfs water al een reactie geeft. Zoals je wellicht zelf weet, doet een geschaafde huid ook meer pijn dan een sneetje in de huid.
Bij (beginnende) luieruitslag is het meestal niet één klein plekje dat geïrriteerd is, maar een groter oppervlak. En daarom kan het behoorlijk pijn doen, maar dat is van korte duur en trekt snel weg.
Het huilen of zelfs krijsen van je kindje, samen met het rood worden van de huid door de doorbloeding, maken je aan het schrikken. Veel ouders vertalen dit als “het brandt en het prikt”; of “mijn kindje krijgt luieruitslag van jullie product”. Dit laatste kan sowieso niet overigens.
Dat een kindje huilt of krijst is niet fijn maar niet raar. Dat is hun manier van communiceren, omdat ze (nog) niet anders kunnen. Het is dus een normale manier van reageren. Dat doen ze ook als ze honger hebben of het ergens niet mee eens zijn. En luieruitslag doet bij zo’n klein kindje gewoon erg veel pijn en ze kunnen er erg veel last van hebben. En dat zullen ze laten weten ook. Altijd hartverscheurend om aan te zien en te moeten horen en het geeft je zo’n machteloos gevoel.
Door gaan of stoppen?
De continue stroom van urine en poep en het afsluiten met een luier, maakt de huid week en kwetsbaar. Het is dan niet verstandig om de huid ook nog eens af te sluiten een vette of dikke crème. Toch wordt dit vaak gedaan onder het mom van bescherming, maar de huid krijgt geen kans om te ademen, er ligt gewoon een laag vet op. Door dit maskeren van het probleem bestaat de kans dat de problemen langer aanhouden en het kan in een latere fase lastiger zijn om de huid ‘op te lappen’.
Wij hebben Buttiezzz Daily en Buttiezzz Intense ontwikkeld om de huid optimaal te verzorgen, maar ook te laten ademen, dus niet af te sluiten. Beide producten bevatten zink oxide om de huid tegen de luierinhoud te beschermen. Omdat de crème de huid verzorgt, hydrateert en stimuleert in het zelfherstel is het verstandig om de crème bij elke luierverschoning te gebruiken. Dus zo snel mogelijk na de geboorte. En desondanks kan er toch luieruitslag ontstaan, gewoon omdat de invloed van de ontlasting zo heftig kan zijn op de huid.
Bij luieruitslag, maar ook als je kindje reageert op de crème, is het juist belangrijk om door te gaan met het gebruik van Buttiezzz Intense. Je kindje moet (helaas) door de fase van luieruitslag heen. Door het gebruik van de spray is het fijn dat je de huid niet hoeft aan te raken omdat die al zo pijnlijk is en je geen bacteriën overdraagt. De huid wordt gehydrateerd en wordt geholpen om sterker te worden.
Als wij dus een dergelijke vraag van een ouder krijgen, adviseren we altijd om door te gaan met Buttiezzz Intense. De reactie van je kindje komt door de luieruitslag en niet door Buttiezzz. En dan is het belangrijk om de huid op de juiste manier te verzorgen. Buttiezzz Intense ondersteunt de huid om ervoor te zorgen dat de luieruitslag snel verdwijnt en de huid er sterker uit komt. Hier is het namelijk speciaal voor ontwikkelt.
Maar een reactie van je kindje kan ook door iets anders komen:
Temperatuurverschil
Zodra de luier wordt uitgedaan, dan heeft de huid van de billen op dat moment een temperatuur van ca. 38˚C of hoger. De crème heeft niet zo’n hoge temperatuur en tijdens het op sprayen kan je kindje dus schrikken van de kouder aanvoelende crème op zijn/haar huidje. Omdat je de crème niet met je warme handen inwrijft, voelt het op sprayen kouder aan. Het is dan het temperatuur verschil waar hij/zij op reageert.
Schrikken
Ook het sprayen zelf of het geluid van het sprayen kan een schrikreactie geven bij je kindje. Wij adviseren dan ook altijd om je kindje wat af te leiden tijdens het gebruik. Dit kan natuurlijk spelenderwijs, maar over het buikje wrijven, wat op zich al als fijn wordt ervaren, helpt ook goed.
Je mag natuurlijk ook de crème lichtjes insmeren, wat sowieso voor een afleiding zorgt. Maar houd er rekening mee dat als de huid kapot is het aanraken van de huid pijn kan doen. Daarom is de crème op sprayen wel heel erg fijn en hygiënisch.
- Shop hier voor: Buttiezzz Daily
- Shop hier voor: Buttiezzz Intense
Mutsch luv from us en tot de volgende blog,
♥ BillyBob & Pebbels
Producten in de spotlight
- Buttiezzz Babybillen sprays
- Breathiezzz; gewoon lekker vrij kunnen ademen
- Poxiezzz – kalmeert & verzorgt de huid (ook wanneer je last hebt van de eikenprocessierups)
- Bodiezzz – zo lekker na het badderen
Quick links naar alle blogs over luieruitslag
- Wanneer mag/kun je beginnen met babybillen verzorging?
- Babybillen actieplan
- Wat is luieruitslag?
- Moet ik naar de dokter met luieruitslag?
- Hoe behandel ik luieruitslag?
- Bij elke luier verschoning een verzorgende billencrème gebruiken?!
- Luieruitslag? Welke producten gebruik je & wanneer?
- Huilt je baby bij de verzorging van luieruitslag?
Quick links naar alle blogs over lichaamsverzorging
- Sluit de huid niet af – gebruik Bodiezzz voor baby en mama
- Huidverzorging en billen verzorging op vakantie voor baby en peuter
- Waarom aparte hand, voet en body verzorging voor baby & peuter?
- Waarom staat er een houdbaarheidsdatum op (onze cosmetische) producten?
- Een perfect gedoseerd laagje crème? Wat is en betekent dat eigenlijk?
Quick links naar alle blogs met product vragen
De beste zorg bij luieruitslag – handig & fijn!
Hier zijn wij heel trots op!
Geef een reactie